Home Nieuws Hoge Raad hoort pleidooi in The Pirate Bay blokkeringszaak

Hoge Raad hoort pleidooi in The Pirate Bay blokkeringszaak

Vrijdag 14 november hoorde Nederlands hoogste rechter de pleidooien van BREIN en de access providers Ziggo en KPN dochter XS4ALL (de ISP’s) over de door BREIN gevraagde blokkering van toegang tot de (veroordeelde) illegale site The Pirate Bay. De Advocaat-Generaal (AG) zal op 17 april volgend jaar conclusie nemen alvorens de Hoge Raad haar beslissing neemt, hetgeen waarschijnlijk rond de zomer zal zijn.
Brein is in cassatie bij de Hoge Raad tegen de afwijzing van de blokkering door het Hof Den Haag in hoger beroep nadat die eerder door de Rechtbank was toegewezen. Het Hof baseerde haar afwijzing op de aanname dat de abonnees van ISP’s doorgaan met inbreuk maken via andere sites dan de geblokkeerde The Pirate Bay. Het Hof accepteerde weliswaar dat het Nederlands bezoek aan The Pirate Bay met meer dan 80% was afgenomen gedurende de kleine twee jaar dat de blokkering in Nederland werd uitgevoerd door de zes ISP’s die samen meer dan 90% van de abonnees bedienen. Desondanks oordeelde het Hof dat de blokkering niet effectief was vanwege de aanname dat gebruikers naar andere illegale torrentsites gaan aangezien het torrentverkeer bij het relatief kleine XS4ALL in de periode vlak na de blokkering niet was afgenomen.

BREIN bestrijdt met name dit veel te ruime oordeel over de effectiviteit van de blokkering van The Pirate Bay. Het doel van de blokkering van The Pirate Bay is immers het reduceren en ontmoedigen van het bezoek aan The Pirate Bay en niet het reduceren van het totaal aan inbreuken waarvoor ook andere sites aangepakt moeten worden. BREIN wijst onder meer op het kort na de uitspraak van het Hof gewezen arrest van de hoogste Europese rechter over blokkering van toegang tot een illegale site (Kino.to) door een ISP (UPC Telekabel Wien) waarin tevens bepaald wordt dat de maatregel niet 100% effectief behoeft te zijn.

Andere strijdpunten gaan onder meer over de vraag of The Pirate Bay zelf directe inbreuk maakt door het aanbieden van links naar (evident) ongeautoriseerde content en of artikel 26d Auteurswet een wettelijke grondslag biedt voor een stakingsbevel als niet (ook) de site zelf maar enkel gebruikers van de site inbreuk maken. Dit artikel implementeert de artikelen 8.3 en 11 uit respectievelijk de EU Auteursrecht- en de Handhavingsrichtlijn, die het mogelijk maken een stakingsbevel te vorderen tegen een neutrale tussenpersoon van wiens dienst een derde gebruik maakt om inbreuk te plegen. In het bijzonder het UPC Telekabel Wien arrest van het EU Hof van Justitie (dat zoals gezegd vlak na het oordeel van het Hof Den Haag werd gewezen) schept daar duidelijkheid in. Overigens speelt ook de vraag of het bevel op basis van onrechtmatige daad kan worden toegewezen mocht 26d Aw onverwacht geen grondslag bieden.

“De ISP’s blijven roepen dat zij niet betrokken zijn en geen politie-agent willen spelen maar dat is helemaal niet aan de orde,” zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Zij zijn in principe niet aansprakelijk als betrokkene maar moeten wel gewoon hun taak in lijn met de wet uitvoeren en daarbij hoort ook een rechterlijk opgelegd bevel om de toegang tot een illegale site te blokkeren. Het is natuurlijk helemaal niet zo gek dat ook zij verantwoordelijkheid moeten nemen om mee te werken aan het terugdringen van illegaliteit. Dat gebeurt ondertussen in 10 EU landen naast The Pirate Bay voor tientallen andere sites.”