Home Nieuws Ondertitelsites stoppen na sommatie BREIN

Ondertitelsites stoppen na sommatie BREIN

BREIN heeft de ondertitelsites Simplyreleases en Bierdopje gesommeerd onmiddellijk te stoppen met het aanbieden van ongeautoriseerde ondertiteling (zogeheten ‘subs’) voor films en televisieseries. De Nederlandse ondertitels worden gebruikt voor illegale bestanden (kopieën) van populaire films en series vaak nog voordat die legaal beschikbaar zijn. Het gaat om tienduizenden vertalingen. Er loopt nog onderzoek naar uploaders van illegale kopieën met de subs.
“Er is op zich niets tegen voor je eigen oefening vertalen van film- en televisiedialogen maar je mag die niet verspreiden,” zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Deze ongeautoriseerde ondertitels maken illegaal aangeboden films en series aantrekkelijk voor Nederlandse gebruikers. Daar worden ze voor gebruikt en dat veroorzaakt schade aan de Nederlandse markt.”

Voor het verspreiden van vertalingen is toestemming van de auteursrechthebbende op de originele tekst nodig. Die toestemming is niet gegeven. Ook voor het verspreiden van de bestanden van de onvertaalde films en series is geen toestemming gegeven.

http://tweakers.net/nieuws/92839/bierdopje-punt-com-en-simply-releases-stoppen-ermee-na-sommatie-van-stichting-brein.html