Home Nieuws Belgische access providers moeten zelf nieuwe domeinnamen The Pirate Bay controleren

Belgische access providers moeten zelf nieuwe domeinnamen The Pirate Bay controleren

De hoogste Belgische strafrechter (Hof van Cassatie) heeft bepaald dat de strafrechtelijke autoriteiten van access provides mogen verplichten alle mogelijke toegangswegen tot een illegale website te blokkeren en er daarbij zelf op toe te zien dat eventueel andere domeinnamen die de site in gebruik zou nemen ook geblokkeerd worden.

Het gaat daarbij om de illegale website The Pirate Bay. Aanvankelijk werden op vordering van de auteursrechtbeschermer BAF de access providers Belgacom en Telenet door de civiele rechter verplicht enkele domeinnamen van die site te blokkeren waarna The Pirate Bay andere domeinnamen in gebruik nam om de blokkering te omzeilen. Daarop deed de strafrechtelijke onderzoeksrechter te Mechelen een bevel uitgaan aan alle Belgische access providers alle huidige en toekomstige domeinnamen te blokkeren die naar The Pirate Bay doorverwijzen.
Een van de access provider was naar de rechter gestapt om dit aan te
vechten maar heeft nu van de hoogste rechter ongelijk gekregen. Die
bepaalde dat het bevel conformeert aan de Belgische wet en de Europese
richtlijnen terzake.

In Nederland wordt The Pirate Bay op civielrechtelijke vordering van BREIN geblokkeerd. Het gaat daarbij om zowel domeinnamen als IP-adressen. Het rechterlijk bevel in de bodemprocedure tegen Ziggo en XS4ALL staat BREIN toe ook nieuwe domeinnamen en IP-adressen aan de blokkering toe te laten voegen. Dat is sinds het vonnis een aantal maal nodig geweest. In het kort geding vonnis tegen de andere access providers is de bevoegdheid tot uitbreiding hangende het hoger beroep in de bodemprocedure niet verleend en heeft BREIN voor elke nieuwe domeinnaam en elk nieuw IP-adres een ex-parte beschikking van de rechter verkregen.

Voor wat betreft proxies die de blokkering van The PIrate Bay omzeilen heeft BREIN ex-parte beschikkingen tegen de aanbieders van de proxies verkregen. Ook lopen er bodemprocedures tegen een aantal aanbieders. Het is in principe mogelijk om ook blokkering van dergelijke proxies te vorderen.

Lees het vonnis hier…..