Home Nieuws Ook Piratenpartij moet ter beschikking stellen The Pirate Bay staken

Ook Piratenpartij moet ter beschikking stellen The Pirate Bay staken

De voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag beschikte vandaag op verzoek van auteursrechtbeschermer stichting BREIN dat de vereniging Piratenpartij binnen 6 uur na betekening het ter beschikking stellen van de website The Pirate Bay moet staken en gestaakt houden. Zij doet dat met een zogeheten reverse proxy. De opgelegde dwangsom is EUR 10.000 per dag(deel) tot een maximum van 1 miljoen. BREIN heeft de beschikking vandaag door de deurwaarder laten betekenen.
De Piratenpartij had een verweerschrift ingediend tegen het verzoek
(een zogenoemde”grijsmakingsbrief”).  Daarin betwist zij inbreuk te
maken op intellectuele eigendomsrechten van aangeslotenen van BREIN en
dat de wet (art 1019e Rv) geen grondslag biedt voor een onmiddellijke
voorziening tegen een “tussenpersoon” zoals de Piratenpartij. Die
zienswijze wordt door de rechter niet gedeeld. De rechter bepaalt dat
een ex-parte voorlopig bevel ook gegeven kan worden tegen een
tussenpersoon wiens diensten worden gebruikt om inbreuk op
auteursrechten en naburige rechten te maken.
 
Eerder verkreeg
BREIN al een ex-parte beschikking tegen een andere aanbieder van een
reverse proxy naar The Pirate Bay. Inmiddels heeft BREIN een dertigtal
van dergelijke onrechtmatige aanbieders tot staking gedwongen. Zulk
aanbod omzeilt de blokkering van toegang tot de illegale website The
Pirate Bay die in januari van dit jaar door de rechtbank in een
bodemprocedure aan Ziggo en Xs4all is opgelegd.
 
“Het gaat hier
om het opzettelijk ondermijnen van vonnissen tegen The Pirate Bay en
tegen ISP’s die The Pirate Bay moeten blokkeren. In Zweden zijn de
beheerders van The Pirate Bay bovendien strafrechtelijk veroordeeld”,
zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Het is aanbieders van reverse proxies
zonder meer duidelijk dat zij onwettig bezig zijn en dat geldt eens te
meer voor een politieke partij die in het kader van haar ledenwerving
besluit de wet te overtreden.”
 
Stichting BREIN steunt creatie en
innovatie onder meer door bescherming van film, muziek, boeken en games
tegen ongeautoriseerde verspreiding via websites zoals The Pirate Bay.

Update 17 april 2012

Piratenpartij wil doorgaan met bevorderen grootschalige inbreuk

Nadat BREIN het rechterlijk bevel daartoe aan de Piratenpartij betekende, heeft die haar reverse proxy naar de illegale website The Pirate Bay offline gehaald. De partij is desondanks toch door gegaan met omzeilen van de blokkering van The Pirate Bay onder meer door een algemene proxy in plaats van een specifieke en een aantal verwijzingen. BREIN heeft haar daarop gesommeerd dit ook te staken en de algemene proxy te blokkeren voor de domeinnamen en IP-adressen van The Pirate Bay. De partij gaf hier zondag gedeeltelijk gehoor aan.

De datum die de rechter voor een opheffingsgeding heeft gegeven is 24 april. Vandaag diende de Piratenpartij een verzoekschrift in omdat zij terug wil naar de situatie waarin zij enkel de reverse proxy staakt die specifiek voor The Pirate Bay is en door kan gaan met andere manieren van ondermijnen van de vonnissen tegen The Pirate Bay en de ISP’s die de toegang tot die site moeten blokkeren. BREIN verzet zich tegen dat verzoek.

Het is zonder meer kwalijk dat de advocaat van de Piratenpartij heeft verzuimd de rechter te melden dat BREIN al had toegezegd dat zij als de situatie op de site blijft zoals die nu is, afziet van de inning van dwangsommen tot de uitspraak in het opheffingsgeding. Het indienen van het verzoek lijkt enkel publiciteitsdoeleinden te dienen en het continueren c.q. terug zetten van omzeiling van de vonnissen omtrent toegang tot The Pirate Bay. Wij verwachten dat de rechter vandaag of morgen een beslissing neemt naar aanleiding van het verzoekschrift.

BREIN is kort gezegd van mening dat opzettelijk ondermijnen van vonnissen tegen The Pirate Bay en tegen ISP’s die de toegang tot die site moeten blokkeren, voor een ieder onrechtmatig is en dus ook voor de Piratenpartij ook al is die het daarmee om ideologische redenen oneens en daarom door wil gaan met het bevorderen van grootschalige illegale verspreiding van andermans werk.

Stichting BREIN steunt innovatie, creatie, werkgelegenheid en concurrentievermogen door middel van handhaving van intellectuele eigendomsrechten tegen illegale verspreiding op commerciële schaal door sites als The Pirate Bay. BREIN’s acties hebben tot doel makers in staat te stellen rechtmatig profijt te trekken uit hun schepping.

Update 17 april 2012

De rechter heeft naar aanleiding van het verzoekschrift van de Piratenpartij bepaald dat het
ex-parte bevel beperkt is tot de reverse proxy en de zaak voor wat het overige betreft naar de zitting op de 24ste april verwezen.

Daar zal dan ook de vordering van BREIN behandeld worden tegen de andere manieren waarop de Piratenpartij de blokkering van de illegale website The Pirate Bay ondermijnt.

Update 24 april 2012

De voorzieningenrechter doet op 10 mei uitspraak over de eis van de Piratenpartij de ex-parte op te heffen en de eis van BREIN die te handhaven en het verbod uit te breiden naar andere manieren van omzeiling van de blokkering van toegang tot The Pirate Bay. Dat verbod kan volgens BREIN op basis van inbreuk of op basis van onrechtmatige daad.

“BREIN eist dat de Piratenpartij geen specifieke proxies naar The Pirate Bay mag aanbieden, dat zij The Pirate Bay uit haar generieke proxy blokkeert en dat zij haar ’tbp’ pagina waarop zij deze onrechtmatige aanbiedingen doet (en waar gebruikers die willen omzeilen dus op af komen) niet mag gebruiken om andere vormen van omzeiling aan te moedigen.

BREIN ziet de vrijheid van meningsuiting als een van de grootste democratische verworvenheden. Het staat de Piratenpartij volledig vrij om tegen stichting BREIN te zijn en zij mag dat zo vaak en zo luid verkondigen als zij wil. Deze vrijheid is ook belangrijk voor de rechthebbenden die BREIN vertegenwoordigt: makers, artiesten, producenten en uitgevers van films, muziek, boeken en games. BREIN staat voor hun recht om hun werk gratis weg te geven of tegen betaling en voor hun recht zich te verzetten tegen partijen zoals The Pirate Bay die geld verdienen aan de grootschalige verspreiding van ongeautoriseerde digitale kopieën van hun werk zonder dat zij daar een cent van terug zien.

Wat BREIN betreft mag de Piratenpartij dus zeggen wat zij wil. Het wordt pas anders als zij in haar streven de wet overtreedt en zich onrechtmatig gedraagt jegens de rechten van anderen. Dat geldt niet alleen voor de Piratenpartij maar voor een ieder.”