Home Nieuws Amerikaanse Service Providers en Film-, TV- en Muzieksectoren gaan consumenten voorlichten

Amerikaanse Service Providers en Film-, TV- en Muzieksectoren gaan consumenten voorlichten

Amerikaanse ISP’s en de film-, televisie- en muziekindustries aldaar hebben een akkoord bereikt over een regeling om internetgebruikers voor te lichten en online piraterij te verminderen. Zie navolgend bericht van Reuters. De regeling lijkt wel wat op ideeën die BREIN in het verleden heeft aangereikt waarbij voorlichting door meerdere waarschuwingen en behoud van essentiële diensten voorop staat.
De regeling is gematigd positief ontvangen door Amerikaanse consumentenorganisaties. Zij juichen het educatieve potentieel van de regeling toe maar uiten zorgen over eventuele sancties. Zij benadrukken dat er geen (tijdelijke) afsluiting behoort plaats te vinden zonder rechterlijke toetsing. De regeling vereist dan ook geen (tijdelijke) afsluiting. Doel van de regeling is de consument voor te lichten en diens gedrag te beïnvloeden zodat er minder inbreuk plaats vindt en meer van legale streaming- en downloaddiensten gebruik gaat worden gemaakt. Er komt een Center for Copyright Information dat de regeling gaat implementeren

Op melding van rechthebbenden over auteursrechtinbreuk op hun werk via een bepaald IP-adres (dwz het nummer van een verbinding met het internet), stuurt de ISP die dat IP-adres in beheer heeft een ‘Alert’ naar de abonnee met dat adres. Het kan zijn dat die abonnee zich niet bewust is van het feit dat er inbreuk via zijn verbinding wordt gepleegd (bijvoorbeeld door de kinderen, huisgenoten of igv wifi door omwonenden), de Alert geeft dan mogelijkheid maatregelen te nemen. In geval van herhaling sturen ISP’s meerdere Alerts, tot zesmaal toe, waarbij uiteindelijk ‘mitigerende maatregelen’ in het vooruitzicht worden gesteld en na de zesde Alert ook genomen worden. Zo’n maatregelen is bijvoorbeeld het tijdelijk reduceren van snelheid. Essentiële diensten blijven daarbij beschikbaar. Er is geen verplichting tot tijdelijke afsluiting. Abonnees die een corrigerende maatregel opgelegd krijgen kunnen vooraf een onafhankelijke herziening aanvragen.

De regeling is gebaseerd op “The Right To Know”, dwz het recht van de consument om te weten waar zijn internetverbinding voor wordt gebruikt. Behalve dat gebruik van illegale diensten voor bijvoorbeeld file-sharing veel schade toebrengt aan verdiensten en werkgelegenheid in de film-, televisie- en muzieksector, lopen internetgebruikers zelf ook een hoog risico op schade door bijvoorbeeld virussen op hun computer te krijgen en doordat gevoelige persoonlijke informatie van hen via de illegale dienst naar buiten kan lekken.